İçindekiler
Vezirler Şehri Travnik
Vezirler Şehri Travnik, Türkçe anlamı otluk olan Travnik tam anlamı ile Osmanlı kültürünü muhafaza etmiş görünümdedir. Osmanlı imparatorluğuna tam 77 vezir kazandırmış bu şehrin her köşesinde Osmanlıya ait eserler bulunmaktadır. Şehir 20 yıl öncesinde Balkanlarda yaşanan savaş sırasında bir kısmı zarar görmüştür Ancak, günümüzde bile Osmanlı dönemine ait cami, çeşme, medrese gibi toplumsal yapıların birçoğu hizmet vermektedir. Zamanında vezirlik yapmış şahsiyetlere ait 19 adet türbe gelen konuklarını hala ağırlıyor.
Travnik Osmanlı egemenliğinden ayrılalı 200 yıl olmasına rağmen adeta o zamanda donmuş kalmış gibi görünüyor.Avrupa’nın ortasında bir Bursa, Amasya ya da Kastamonu gibi Türk tarihi kokuyor.Şehirdeki birçok tarihi eserden en ünlüsü Süleymaniye Camisi olarak gösteriliyor. Travnik kalesine doğru yol alırken Anadolu sokaklarını andıran bir atmosfer hissediliyor Yol boyunca birçok mahalle mescidi gelen ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Yol bitiminde iki gözlü bir köprüden geçilerek Travnik kalesine ulaşılıyor. Kalenin içinde birde cami bulunuyor, 15. Yüzyılda sultan 2. Beyazıt tarafından yaptırılan caminin artık sadece minaresi ve duvarları kalmış. Ayrıca Bosna Hersek genelindeki en eski cami olarak bilinen “yeni cami“ 1549 tarihinde Hasan Ağa tarafından yaptırılmış.
Travnik’te bulunan Osmanlı eserleri saymakla bitmez. Elçi İbrahim Paşa Medresesi ve Türbesi, Lukaçka Cami, Konator Cami, Abdülvehap İlhamiye Türbesi, Nakşibendî Tekkesi sadece en göze görünür olanlar. Travnik’e hakkında daha geniş bilgi sahibi olmak için gidip görmek gerekiyor.